Meerdere aanhoudingen in onderzoek bankhelpdeskfraude

Geplaatst op 25 maart 2024, om 14:03 uur

OOST-BRABANT – De politie hield maandag zeven mannen aan op verdenking van bankhelpdeskfraude. De verdachten zouden alleen al in Oost-Brabant vele mensen voor meer dan 125.000 euro hebben opgelicht. Ook werden er sieraden buitgemaakt. De verdachten komen uit Vlissingen, Dordrecht, Rotterdam, Gouda en Tilburg en zijn tussen de 17 en 24 jaar oud. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De recherche startte het onderzoek eind 2023 toen een opmerkzame bank de politie waarschuwde dat er een mogelijke oplichting gaande was in Helmond. Op dat moment stond er namelijk een man bij iemand in huis die zich uitgaf als medewerker van een bank. Hij probeerde al geld van de rekening van het slachtoffer af te schrijven. Voorafgaand aan zijn komst was het slachtoffer al gebeld door een zogenaamde helpdeskmedewerker van een bank die aangaf dat er problemen waren met de bankrekeningen van het 75-jarige slachtoffer en dat er onmiddellijke actie nodig was. Op een pinapparaat moest het slachtoffer vervolgens haar pincode intoetsen om de “problemen” op te lossen. Maar zij wist niet dat er betalingen werden verricht en dat de rekening werd leeggeplunderd.

Als bijvangst probeerde de zogenaamde helpdeskmedewerker ook nog dure sieraden te ontfutselen met de belofte dat hij deze veilig zou opbergen. Omdat de bank zo alert reageerde, werd de betaling tegengehouden en kon één van de verdachten op heterdaad worden aangehouden.