Hoe herken je een depressie? En wat doe je ertegen?
Geplaatst op 1 november 2024, om 15:12 uurDepressie is een groot probleem in ons land. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van alle volwassenen in Nederland een keer een depressie krijgt. De ernst van de depressie is afhankelijk van hoe snel er wordt gereageerd. Helaas zien we dat een depressie niet altijd op tijd wordt herkend. Vaak wordt het afgedaan als een (winter)dipje of gewoon een moeilijke periode. Hoe langer de depressie echter stand kan houden, hoe erger de klachten zullen worden en hoe lastiger het ook is om dit te bestrijden. Daarom is het belangrijk dat mensen weten hoe ze een depressie kunnen herkennen. Zowel bij anderen als bij henzelf.
Sneller hulp zoeken
Ook is het goed om te weten waar je terecht kunt met depressieve klachten. Het probleem is dat de wachtlijsten in de Geestelijke Gezondheidszorg erg lang zijn. Soms moeten mensen ruim een jaar wachten op hulp. Dit kan de klachten alleen maar verergeren. Gelukkig zijn er ook zijwegen die je kunt nemen om direct aan je klachten te werken. Zoek bijvoorbeeld een psycholoog bij GORT. Hier kan je zowel online- als fysieke afspraken maken. Dergelijke psychologen hebben vaak kortere of zelfs helemaal geen wachtlijsten. Zo kan je snel terecht en kom je ook sneller van je klachten af.
Ben je toch op een wachtlijst gezet voor een grotere naam in de GGZ? Maar heb je eigenlijk niet de luxe om die tijd af te wachten? Bespreek dan met je huisarts welke stappen er al genomen kunnen worden om de klachten aan te pakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het slikken van medicatie, maar ook aan gesprekken met een praktijkondersteuner. Dat kan net de tijd overbruggen totdat je bij een specialist terecht kunt.
Signalen die duiden op een depressie
Een depressie kent vele gezichten. Hoe dit wordt getoond, is per persoon verschillend. Toch zijn de symptomen voor henzelf vaak wel aardig gelijk.
Het belangrijkste signaal is toch wel somberheid en neerslachtigheid. Meestal in combinatie met minder zin om iets te ondernemen. Veel mensen ervaren ook een gevoel van leegte en disinteresse in de omgeving. Ze blijven liever thuis en hebben moeite om ook maar iets te gaan doen. Bovendien genieten ze minder van de activiteiten die ze wél ondernemen. Het voelt bijna alsof er een deken van somberheid over hen is heen gedaald. Alsof alles in een waas wordt beleefd en nergens echt intens van genoten kan worden.
De omgeving
Voor anderen zijn de signalen niet altijd direct zichtbaar. Mensen met een depressie weten dit vaak goed te verbloemen. Toch kun je het wel herkennen als je er echt op let. Merk je bijvoorbeeld dat deze persoon minder uitbundig is dan normaal? Of juist meer uitbundig? Zegt hij of zij steeds vaker afspraken af? Of merk je een verandering in de ogen? Dan is dit genoeg teken om in elk geval het gesprek aan te gaan. Je zorgen te delen of te vragen of zij willen praten. Er voor een persoon met een depressie zijn is al erg belangrijk.