Oplichter overlijdt plots na uitzending Oplichters Aangepakt, programma offline

Geplaatst op 15 mei 2024, om 15:25 uur

NEDERLAND – RTL bevestigd dat de laatste aflevering van het programma ‘Oplichters Aangepakt’ van het internet is verwijderd na het plotselinge overlijden van een persoon die in de uitzending werd getoond. De identiteit van de overledene wordt niet vrijgegeven. Volgens onderzoek en bronnen betrof het de man die beschuldigd werd van het oplichten van een ouder echtpaar; hij pleegde zelfmoord kort na de uitzending.

In ‘Oplichters Aangepakt’, een programma gepresenteerd door misdaadjournalist Kees van der Spek, worden al vijf jaar oplichters geconfronteerd die zowel online als offline schade aanrichten. De nu verwijderde aflevering focuste op Frans en Karin, een echtpaar dat hun bedrijf verkocht om in Benidorm van hun pensioen te genieten. Ze werden door hun vriend Thomas overgehaald om €40.000 te investeren in een nieuw bedrijf, wat uiteindelijk een oplichting bleek te zijn. Thomas werd gerechtelijk verplicht het geld terug te betalen.

Van der Spek heeft bedroefd gereageerd op het overlijden van Thomas. Op verzoek van de nabestaanden kan hij niet uitgebreid reageren, maar benadrukte het verdriet en de impact die dit heeft boven het belang van zijn programma. Hij verzekerde dat er journalistiek en juridisch correct is gehandeld tijdens de uitzending. De confrontatie met Thomas, die plaatsvond voor 865.000 kijkers, toonde hem schrikkend en belovend het geld snel terug te betalen, ondanks financiële moeilijkheden. Van der Spek uitte twijfels over Thomas’ intenties, aangezien hij op een website opschepte over zijn succesvolle bedrijf. Een ondernemer genaamd Willem Miermans, die ook kort in het programma verscheen, beweerde dat de druk van de programmamaker Thomas tot wanhoop had gedreven. Na de uitzending werd Thomas’ identiteit snel bekend op sociale media, wat resulteerde in bedreigingen. Miermans noemde het programma “puur sensatietelevisie” en overweegt juridische stappen vanwege de negatieve impact op zijn eigen reputatie en bedrijf, aangezien zijn naam en bedrijfslogo ongeblurd getoond werden.

De familie van Thomas heeft niet gereageerd op het incident, en de aflevering is offline gehaald uit respect voor de nabestaanden.