Boekhoudster verduistert tonnen van werkgever: OM eist celstraf

Geplaatst op 21 maart 2024, om 07:36 uur

GELDROP – In haar functieomschrijving stond onder meer het maken van facturen, het inboeken van in- en verkoopfacturen, het doen van belastingaangifte, het klaarzetten van betalingen, het fysiek ordenen van de boekhouding en het vervaardigen van betalingsherinneringen. De boekhoudster van een bedrijf uit Geldrop verduisterde echter ook ruim drie ton van haar werkgever. Vandaag eiste het OM tien maanden celstraf tegen de vrouw: ‘Ze heeft op een zeer geraffineerde wijze grote bedragen verduisterd en geprofiteerd van dit geld.’

In oktober 2019 deed een bedrijf uit Geldrop aangifte tegen de boekhoudster. De vrouw zou zich volgens haar werkgever schuldig hebben gemaakt aan verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte. Uit verder onderzoek bleek dat de vrouw tien verschillende bankrekeningen gebruikte om ruim 385.000 euro over te maken aan zichzelf vanaf de rekening van het bedrijf waar ze werkte. In haar verhoor bij de politie bekende de vrouw dat zij facturen aanpaste en dubbel boekte. Het gebeurde allemaal in een periode van bijna vier jaar. Het bedrijf startte bij de rechter een civiele procedure tegen de boekhoudster en wist zo een groot deel van het verduisterde bedrag terug te krijgen.

‘Geraffineerde wijze’
Onder meer gelet op de bekennende verklaring van de verdachte en het dossier is er volgens het OM sprake van wettig en overtuigend bewijs in de strafzaak tegen de vrouw. De officier van justitie was tijdens de zitting duidelijk over de gepleegde feiten: ‘Verdachte heeft op een zeer geraffineerde wijze grote bedragen verduisterd en geprofiteerd van dit geld. Zij heeft de aanbouw van haar huis hiermee kunnen financieren, auto’s te gekocht, mooie reizen te gemaakt en vrienden in geldproblemen geholpen. Inmiddels zijn haar huis en auto’s verkocht en is het geld naar het slachtoffer gegaan’, doelt ze op de uitkomst van de civiele procedure.

Gevangenisstraf
Bij het bepalen van de strafmaat heeft het OM de ernst van de feiten en de lange periode waarover de feiten zijn gepleegd meegewogen. Het OM houdt er rekening mee dat de verdachte niet eerder in aanraking geweest met justitie. Daarnaast is het OM van mening dat de verdachte na het onderzoek en het laatste verhoor te lang in onzekerheid heeft moeten leven met betrekking tot de vervolging. Het OM eist een gevangenisstraf van 10 maanden tegen de vrouw. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.