Brabantse Staten protesteren tegen ‘onwetendheid’ over carnaval - 112Brabant

Brabantse Staten protesteren tegen ‘onwetendheid’ over carnaval

Geplaatst op 26 mei 2023, om 10:48 uur

DEN BOSCH – Carnaval is het culturele erfgoed van Brabant en kan niet zomaar worden verplaatst om een schooltoets mogelijk te maken. De Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vrijdag vrijwel unaniem geprotesteerd tegen de plannen van het ministerie van Onderwijs om de eindtoets van groep 8 volgend jaar precies tijdens ‘Vastenavond’ af te nemen. Het ministerie van Onderwijs heeft scholen laten weten dat het ‘evenement’ carnaval dan maar moet worden verplaatst.

De provinciale politici verzetten zich tegen de “onwetenheid van Randstedelingen” en constateren dat er te weinig kennis is van de Brabantse cultuur. Ze dringen erop aan dat de toets wordt verplaatst naar een andere periode of de mogelijkheid te geven die op een ander moment af te nemen.

Het Brabantse college omarmde de motie. “Misschien kunnen we ministers uitnodigen om hier carnaval te komen vieren”, suggereerde gedeputeerde Stijn Smeulders (PvdA). “Alleen moeten we met deze minister misschien opletten dat hij dan een beetje een goede dag heeft”, zo verwees hij naar de verhalen over het opvliegende karakter van minister Dennis Wiersma.

Het Gouvernement van Limburg behandelt later eenzelfde motie. De Limburgse carnavalsverenigingen hebben zich al fel uitgesproken tegen de geplande toets en de opmerking van het ministerie over het ‘evenement’.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook en Twitter

Reacties

Door: ANP