Onderzoek naar grote drugsdumpplek in Someren

Geplaatst op 27 januari 2023, om 12:42 uur

DEN BOSCH/SOMEREN – De provincie Noord Brabant gaat op onderzoek uit naar een grote drugsdumpplek in Someren. Deze drugsdump zou via een leiding verbonden zijn met een voormalig drugslab aan de Bergdijk in het Brabantse dorp. Het drugsafval kwam in ondergrondse geperforeerde IBC-tanks terecht van waaruit het maandenlang de grond in sijpelde. De provincie kijkt naar de omvang van de verontreiniging. De eigenaar van de grond moet de troep opruimen.

Dat liet de provincie vrijdag weten. De politie ontdekte het drugslab in december 2020 waarop het ontmanteld werd. De gemeente ontdekte pas bijna twee jaar later, in oktober 2022, de bodemverontreiniging rond de dumpplek. De gemeente heeft de ondergrondse tanks laten verwijderen en grond en grind er omheen afgegraven en afgevoerd. Op verzoek van de gemeente heeft de provincie de plek overgenomen.

Vermoed wordt dat het dumpen van drugs op deze plek maanden geduurd heeft. Hoe groot de milieuschade is, wordt daarom onderzocht. Mocht die inderdaad groot zijn, dan is het de vierde grote dumplocatie in Brabant. Soortgelijke drugsdumpplekken werden eerder gezien in Halsteren, Zundert en Deurne. Alle vier worden nog dit jaar opgeruimd. Halsteren in mei en juni, Zundert in juni en juli en Deurne en Someren in september, aldus de provincie.

Het opruimen kost zoveel geld, dat gemeente en provincie het Rijk om hulp hebben gevraagd. De provincie vreest echter dat het niet blijft bij deze vier grootschalige drugsdumpingen.

Voor het opruimen van drugsafval op hun grond kregen de eigenaren tot voor kort 25.000 euro. Dat bedrag is verhoogd naar 200.000 euro. Tot 50.000 euro krijgen gemeenten de helft van de kosten vergoed, en de kosten daarboven tot 200.000 euro volledig. De aanpassing zal met terugwerkende kracht gelden tot 1 januari 2021. Dat wordt mogelijk gemaakt door extra budgetten van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daardoor zijn particulieren en overheden in staat drugsdumpingen na ontdekking snel aan te pakken.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook en Twitter

Reacties

Door: ANP