KNMI: Komende ochtend code oranje vanwege sneeuw en gladde wegen

Geplaatst op 20 januari 2023, om 06:17 uur

NEDERLAND –¬†Vrijdagochtend kunnen de provincies Gelderland, Utrecht, Limburg en Noord-Brabant te maken krijgen met flinke sneeuwval en gladheid. Het KNMI verwacht rond de 5 centimeter sneeuw per uur en geeft code oranje af voor die provincies. De code geldt vanaf 08.00 uur in Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Code oranje houdt tot vrijdag 14:00 uur aan in Gelderland, verwacht het KNMI. Daarna geldt code geel nog tot 18:00 uur.

Door de sneeuwval kunnen wegen glad of onbegaanbaar worden, meldt het KNMI. Rijkswaterstaat waarschuwt eveneens voor gevaarlijke omstandigheden op de weg in vooral het midden, oosten en zuiden van het land. De buien trekken vanuit het westen over het land waarbij neerslag en natte sneeuw overgaan in sneeuw. Van die sneeuw kan het verkeer last gaan krijgen. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan de informatie over weer en verkeer in de gaten te houden. “Mocht je de gelegenheid hebben, werk dan indien mogelijk thuis”, stelt de dienst. Wie toch de weg opgaat, krijgt het advies zijn rijstijl aan te passen aan de omstandigheden.

Verraderlijk glad
De ANWB waarschuwt dat het door bevriezing van natte weggedeeltes door het hele land in de nacht van donderdag op vrijdag al “verraderlijk glad” kan zijn. “Er vliegt er nu al af en toe eentje van de weg af, ook in het westen van het land. Mensen moeten niet denken dat het pas vanaf 08.00 uur glad is”, zegt een woordvoerder. Hij maakt zich vooral zorgen over de wegen buiten de snelwegen, omdat daar minder gestrooid wordt. Voor de rest van Nederland, op de Wadden na, heeft het KNMI code geel afgegeven.

Om de sneeuw en gladheid te bestrijden heeft Rijkswaterstaat ruim 500 strooiwagens, meer dan 600 sneeuwschuivers, 1200 mensen en ruim 250 miljoen kilo strooizout klaar staan.