Tbs met dwangverpleging voor doodsteken vriendin in psychose

Geplaatst op 3 november 2022, om 12:58 uur

‘S-HERTOGENBOSCH – Een 46-jarige man zat afgelopen februari in een psychose toen hij zijn vriendin in Valkenswaard om het leven bracht. De rechtbank Oost-Brabant beschouwt hem als volledig ontoerekeningsvatbaar en kan daarom geen gevangenisstraf opleggen. Wel krijgt de man terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging. Mocht er aan dat behandeltraject een einde komen dan kan hij ook daarna zo nodig onder intensief toezicht blijven staan.

Volgens de rechtbank handelde de verdachte planmatig en met een vooropgezet plan. Dit maakt dat sprake is van moord. De verdachte is echter niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. Op het moment van het voorval verkeerde hij volgens een psychiater en een psycholoog namelijk in een psychose. Volgens de verdachte was er een complot en volgens dat complot zouden er heel erge dingen met zijn vriendin gaan gebeuren. Dit complot kwam dagen vóór het incident steeds meer naar de voorgrond. Op de bewuste dag kreeg hij via een stem door dat hij haar om het leven moest brengen, om haar te redden van iets ergers.

De deskundigen stellen dat er een grote kans op herhaling is als de verdachte niet wordt behandeld aan zijn psychische problemen. Daarom legt de rechtbank tbs met dwangverpleging op. Om te voorkomen dat de verdachte vervolgens voor nieuwe problemen in de maatschappij zal zorgen, legt de rechtbank een aanvullende maatregel op: een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel. Dit betekent dat deskundigen tegen het einde van de tbs-maatregel moeten beoordelen hoe groot de kans op herhaling nog is en welke behandeling of toezicht moet volgen om de maatschappij zo goed mogelijk te beschermen. De rechtbank kan dat vervolgens alsnog opleggen.