FOTOSERIE: Grote brand bij natuurgebied De Peel, blusheli ingezet

Geplaatst op 31 augustus 2022, om 12:35 uur

HORST AAN DE MAAS – De hulpdiensten hebben woensdagmiddag de bewoners van een aantal huizen langs de Helenavaart, vlakbij een zeer grote natuurbrand in De Peel, gevraagd hun woning te verlaten. Dat gebeurde volgens een woordvoerder van de brandweer uit voorzorg. De woningen liggen aan de Koolweg en Soemeersingel in Helenaveen. Het is nog niet duidelijk hoe lang de bewoners hun huis uit moeten.

“Een groot deel van de bewoners volgt het advies niet op”, erkende de woordvoerder. “Maar het is een dringend, geen dwingend advies.”

Rond 14.00 uur stond volgens de brandweer een gebied van 34 hectare in brand, wat betekent dat de brand nog steeds uitbreidt. Enkele uren eerder werd nog gesproken van 20 hectare. De eerste brandmelding kwam rond 06.30 uur binnen van een vogelwacht, die rook en vuur zag. De brand breidde zich daarna snel uit. Brandweerkorpsen uit Brabant, Limburg en Overijssel bestrijden het vuur met meerdere pelotons. Ook zijn twee helikopters van de luchtmacht bezig met het droppen van water boven ontoegankelijke stukken.

Daarnaast vliegt er een helikopter van de politie met een infraroodcamera boven het gebied om een goed zicht op de brand te krijgen, aldus de woordvoerder. Daartoe is ook een speciaal droneteam van industrieterrein Chemelot in Geleen aanwezig.

NL Alert
De gemeente Horst aan de Maas heeft woensdagmiddag voor het gebied een noodverordening afgekondigd. Daarin staat dat het gebied verboden toegang is voor iedereen die er niks te zoeken heeft. Het is er te gevaarlijk en nieuwsgierigen lopen hulpverleners voor de voeten. “De noodverordening is nodig omdat de brand de nodige ramptoeristen trekt”, aldus de gemeente.

Ook ging er een NL Alert uit aan de Brabantse kant om te waarschuwen voor de rook die richting Asten trekt. Mensen wordt gevraagd ramen en deuren gesloten te houden, en weg te blijven uit het gebied.

Tegenbranden
Een gespecialiseerd grondteam van de brandweer in Overijssel steekt woensdagmiddag in de Limburgse Peel zogenoemde tegenbranden aan om het vuur tot staan te brengen. Op andere plekken zijn Staatsbosbeheer en de brandweer ook bezig met het maken van stoplijnen door stroken grond en weilanden zodanig nat te maken, dat het vuur er stopt.

In 2020 woedde enkele kilometers verderop in hetzelfde gebied wekenlang de zogeheten Peelbrand. Die legde uiteindelijk 800 hectare natuurgebied in de as.

Foto’s: Dave Hendriks & Emergency Response Photographer
Video: Emergency Response Photographer

 

Reacties

Door: ANP