Extinction Rebellion reageert: Ons logo/symbool misbruikt

Geplaatst op 15 augustus 2022, om 14:37 uur

NULAND – Bij autobedrijf Millbrook’s op de Ambachtsstraat in Nuland woedde maandagochtend een grote brand. Op een van de Amerikaanse pick-up trucks van de autohandelaar is het logo van Extinction Rebellion gespoten. De melding van de uitslaande brand kwam iets na 04:30 uur, rond 06.00 uur had de brandweer de brand onder controle. Het autobedrijf is grotendeels in rook opgegaan, ook werden meerdere Amerikaanse pick-up trucks op het buitenterrein door de brand verwoest.

Mede omdat het logo van klimaatactivistenorganisatie Extinction Rebellion is aangetroffen, gaat de politie uit van brandstichting. Volgens een woordvoerster van de politie heeft de eigenaar van het autobedrijf geen dreigementen ontvangen. Extinction Rebbellion is al vaker gekoppeld aan branden en vernielingen. Zo werd eind juni het logo van de organisatie ook bij meerdere autobranden in Eindhoven aangetroffen. De organisatie ontkende toen alle betrokkenheid.

Persoon op camerabeelden vastgelegd

De politie heeft een persoon met donkere kleding op camerabeelden vastgelegd. Er wordt forensisch onderzoek verricht. Buurtbewoners reageerden erg geschrokken. ,,We zijn nog in shock”, zei een buurtbewoonster rond zes uur in de ochtend. Ze hebben geprobeerd ons uit huis te krijgen, maar wij werden niet wakker”, aldus een andere omwonende.

De omgeving van Millbrook’s werd met linten afgezet. Het pand wordt nog beveiligd door de politie. Millbrooks USA Cars & Parts levert nieuwe en gebruikte Amerikaanse Pick-up Trucks. Het autobedrijf in Nuland is gespecialiseerd in het merk Dodge Ram. De eigenaar van Millbrook’s was maandagochtend vroeg ter plaatse, maar wilde niet reageren.

Bij de brand in Nuland kwamen meerdere brandweerkorpsen, onder meer uit Nuland, Den Bosch, Rosmalen, Oss en Berlicum.

Extinction Rebellion reageert : “Wij willen duidelijk stellen dat deze criminele actie niet volgens de principes zijn van Extinction Rebellion. Wij nemen hier dan ook duidelijk afstand van. Ons logo/symbool gebruiken voor het in de brand steken van auto’s is milieuvervuilend en heeft niets te maken met hoe wij in het leven staan”, laat de milieugroep in een schriftelijke reactie weten.

Foto’s : Bart Meesters