3 handige tips die geld kunnen besparen tijdens een verbouwing

Geplaatst op 6 juli 2024, om 00:00 uur

Ga jij binnenkort verbouwen of heb je inmiddels een offerte opgevraagd voor bijvoorbeeld het laten vervangen van alle kozijnen, het laten aanbouwen van een stuk bij de woning of een compleet nieuwe keuken of badkamer? Dan is de kans groot dat je bent geschrokken van de prijzen die je voorbij hebt zien komen. Ergens ook wel logisch, want als we kijken naar de gemiddelde maandelijkse inkomsten van de meesten, dan betekent dit vaak dat ze jaren moeten sparen voordat ze dit bedrag bij elkaar weten te krijgen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om dit voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld een verbouwing financieren door middel van het verhogen van je hypotheek of een bouwdepot. Het is wel handig om verschillende partijen te vergelijken, zodat je zeker weet dat je de beste prijs betaalt. Daarom willen we je in dit artikel graag 3 tips geven, die je kunnen helpen om flink te besparen tijden een verbouwing.

Vergelijk offertes en onderhandel

We hebben deze al even kort genoemd, maar voordat je met een aannemer in zee gaat, is het verstandig om meerdere offertes op te vragen. Door verschillende aannemers met elkaar te vergelijken, krijg je een goed beeld van de prijs-kwaliteitverhouding en is het uiteindelijk een stuk makkelijker om de juiste prijs te vinden, die ook past bij bijvoorbeeld de lening die kunt afsluiten. Want wat wel belangrijk is bij het aanvragen van een lening, is online vergelijken ook een goede manier om geld te kunnen besparen. Dus eerst vergelijken en dan een lening aanvragen, zodat je misschien al direct een paar honderd euro aan aflossing en rente kunt besparen. Om even terug te komen op de offertes, is het ook altijd goed om te onderhandelen. Geen enkele prijs staat vast en er is dus altijd wel wat ruimte voor korting of iets extra’s, bijvoorbeeld een gratis Quooker bij een nieuwe keuken.

Doe het zelf

Ben je zelf handig? dan is dat een goede manier om geld te kunnen besparen tijdens een verbouwing. Stel dat je bijvoorbeeld een compleet nieuwe badkamer wilt laten plaatsen, maar de oude eerst gesloopt moet worden, dan kun je dit natuurlijk ook gewoon zelf doen met een paar vrienden. Omdat de meeste bedrijven werk genoeg hebben, staan ze er vaak ook niet om te springen om dit soort klussen te doen en is het zelfs mogelijk om bijvoorbeeld iets met prijs te doen op het moment dat je dit deel van de verbouwing voor eigen rekening neemt. Zeker de moeite waard dus!

Maak gebruik van tweedehands materialen

Waarom nieuw als het ook tweedehands kan? Nieuwe materialen kunnen behoorlijk duur zijn, vooral als het om grote hoeveelheden gaat. Een manier om geld te besparen is door tweedehands materialen te gebruiken. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld stenen voor een aanbouw, maar ook kozijnen die pas een paar jaar oud zijn en dus nog prima 20 tot 30 jaar meekunnen. Het bespaart je niet alleen geld, maar geef je huis vaak ook een veel unieke uitstraling.