Waarom een uitvaartverzekering een goed idee is, ook voor jou!

Geplaatst op 27 mei 2024, om 15:13 uur

De toekomst voorspellen: dat probeert de mens al sinds mensenheugenis. Helaas – of misschien juist gelukkig- is het leven onvoorspelbaar en weet niemand wat de toekomst zal brengen. Maar een ding weten we wel zeker; hoewel we er liever niet over nadenken, zal iedereen ooit komen te overlijden. Sommigen hebben geluk en bereiken een respectabele leeftijd. Anderen hebben minder geluk, zoals we bij 112 Brabant heel goed weten. Het is daarom wél verstandig om eens na te denken over je eigen heengaan. Hoe kun je jouw nabestaanden ondersteunen tijdens deze moeilijke periode? Het zal zeker de pijn verzachten wanneer ze niet met financiële zorgen achterblijven. En dat is nou precies waar een uitvaartverzekering om de hoek komt kijken en van onschatbare waarde zal zijn. Ongeacht je leeftijd, gezondheidstoestand of financiële situatie zo’n verzekering heeft, het is slim om daar eens over na te denken. In dit artikel richten ons specifiek op de voordelen van een uitvaartverzekering. Wij weten zeker dat je na het lezen van dit stuk en het overwegen van de opties voor jouw specifieke situatie blij zal zijn dat je hier even de tijd voor hebt genomen. 

1. Financiële Zekerheid

Een begrafenis of crematie is behoorlijk duur. We hebben het al snel over een paar duizend Euro: niet een bedrag dat iedereen in de kast heeft liggen dus. Met een uitvaart verzekering kun je voorkomen dat jouw nabestaanden worden belast met een dergelijke kostenpost. Deze financiële zekerheid is dan ook het belangrijkste voordeel van een dergelijke verzekering. Afhankelijk van het soort verzekering dat je afsluit, zal de verzekeraar de kosten van jouw begrafenis of crematie volledig of gedeeltelijk dekken, ofwel geheel of gedeeltelijk verzorgen. Je kunt namelijk kiezen voor een:

Kapitaalverzekering: dan krijgen je nabestaanden een bepaald bedrag uitgekeerd die zijn voor de uitvaart kunnen gebruiken

Natura verzekering: dan verzorgt de verzekeraar de uitvaart en hoeven de nabestaanden zelf niets meer te doen of betalen.

Combinatieverzekering: dit is een combinatie van beide verzekeringen, er wordt zowel een bedrag uitbetaald als de uitvaart verzorgd. 

2. Voorkomen van Financiële Lasten

Dit voordeel hangt uiteraard samen met de vorige. Als je geen uitvaartverzekering hebt, kunnen de kosten van een begrafenis of crematie aanzienlijk zijn waardoor je nabestaanden in financiële problemen kunnen komen. Dit is een enorme last voor hen, op een moment dat ze het toch al zwaar hebben. Door het afsluiten van een uitvaartverzekering zorg je ervoor dat jouw dierbaren niet belast worden met onnodige financiële stress. Ze kunnen in plaats daarvan focussen op het rouwproces en het verwerken van hun verlies.

3. Persoonlijke wensen respecteren

Waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt, is dat uitvaartverzekering je in staat stelt om je persoonlijke wensen voor je uitvaart vast te leggen. Niet in de laatste plaats om je gedwongen wordt erover na te denken als je een verzekering afsluit. Iets wat je anders misschien wel voor je uit schuift. Zo moet je aangeven of je begraven of gecremeerd wilt worden, maar je kunt ook vastleggen welke muziek er bijvoorbeeld gespeeld moet worden, wie er wel of niet moeten worden uitgenodigd en waar je laatste rustplaats moet zijn. Door dit soort aspecten van tevoren vast te leggen en te bespreken, geef je jouw nabestaanden duidelijke richtlijnen en houvast. Hierdoor vermijd je eventuele conflicten tussen familieleden over hoe de uitvaart zou moeten verlopen en zorg je ervoor dat jouw afscheid in lijn is met jouw persoonlijke waarden en voorkeuren.

4. Gemakkelijke afhandeling

Een uitvaartverzekering maakt het voor de nabestaanden een stuk gemakkelijker om alles af te handelen. Het verlies is op zichzelf al een emotioneel proces waar veel bij komt kijken. Zij zitten dan niet te wachten op het regelen van alle praktische zaken rondom de uitvaart. De verzekeraar is dan een steun en toeverlaat.

5. Lagere premies op jonge leeftijd

Hoe jonger je de verzekering afsluit, hoe lager de premie is, en blijft. Dat is een belangrijk argument voor jong-volwassenen om een uitvaartverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een uitvaartverzekering op jonge leeftijd betekent dus ook dat je al vroeg jouw persoonlijke wensen kunt vastleggen en dat je jouw nabestaanden kunt ontlasten door hen niet met onverwachte kosten achter te laten.

Of je nu 120 wordt of al vroeg overlijdt bij een ongeval of brand: niemand weet wat de toekomst brengt. Met dat in gedachten en de voordelen die je hierboven hebt gelezen, is een uitvaartverzekering voor iedereen dus een goed idee. Het biedt financiële zekerheid aan jouw nabestaanden, wat voor jou een hele geruststelling is. Vooral omdat je weet dat het ook onnodige financiële problemen voorkomt. Je kunt al vroeg jouw wensen vast laten leggen en dit open bespreken met je dierbaren. Dit vergemakkelijkt de afhandeling van praktische zaken tijdens een moeilijke periode. Op deze manier kun je hen ontlasten en ondersteunen in een tijd dat ze het moeilijk hebben. En dát is altijd een goed idee!