6 maanden cel: Man had joints gerookt en remde niet toen hij vrouw doodreed

Geplaatst op 12 april 2023, om 16:20 uur

ROSMALEN – Een 27-jarige man uit Vinkel moet zes maanden de cel in omdat hij in 2021 een fataal auto-ongeluk veroorzaakte in Rosmalen. De rechtbank in Den Bosch heeft dit op woensdag bepaald. De man botste met zijn auto op de wagen van een 56-jarige vrouw uit Berghem, die daarbij om het leven kwam.

Volgens de rechter had de man joints gerookt en reed hij veel te hard. Daarnaast heeft hij niet geremd om het fatale ongeluk op de Vliertwijksestraat in Rosmalen te voorkomen. De man is ook drie jaar zijn rijbewijs kwijt, omdat de rechtbank zich ‘grote zorgen’ maakt over zijn rijgedrag. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van bijna 45.000 euro betalen aan de nabestaanden. Bij een volgende overtreding wacht hem nog een half jaar celstraf.

Het ongeval vond plaats op 4 november 2021 aan het begin van de avond. De uitspraak werd vorig jaar juli uitgesteld, omdat de rechtbank vond dat het onderzoek tot dan toe soms slordig en onvolledig was. Met nieuw onderzoek is vastgesteld dat de man uit Vinkel 0,2 seconden voor de botsing nog niet had geremd. Hij beweerde zelf dat hij daar geen tijd voor had.

De man had een te hoge concentratie THC in zijn bloed en reed 98 kilometer per uur waar hij 80 mocht. De man verklaarde dat hij onschuldig was omdat hij op een voorrangsweg reed. Hij beweerde ook dat hij de avond voor het ongeluk een of twee joints had gerookt, maar dat dit geen effect had op zijn rijvaardigheid. Nieuw onderzoek wees echter uit dat de gevonden hoeveelheid THC niet van de avond daarvoor kon zijn. Bovendien had een agent een lichte hennepgeur bij hem geroken.

De officier van justitie eiste acht maanden cel en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. Ook zou de man 15.000 euro schadevergoeding moeten betalen aan de dochter van het slachtoffer. Zij liep een posttraumatische stressstoornis (PTSS) op nadat zij haar moeder in het mortuarium zag. Tijdens een eerdere zitting zei ze onder meer: “Ik hoop dat je dertig jaar mag zitten, want die had mijn moeder nog tegoed.”

Foto: Bart Meesters