Ridouan Taghi overgeplaatst, zit nu weer alleen op afdeling

Geplaatst op 10 september 2024, om 18:04 uur

VUGHT – Ridouan Taghi is dinsdag overgeplaatst binnen de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught. Hij verblijft nu alleen op een afdeling, in tegenstelling tot zijn eerdere locatie samen met Marengo-medehoofdverdachte Saïd R. en Willem Holleeder. Zijn advocaat, Thomas van der Horst, bevestigt dat Taghi niet langer op de eenpersoonsafdeling zit waar hij eerder verbleef. Daar zit, voor zover bekend, nog steeds zijn 23-jarige zoon Faissal. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) geeft geen informatie over individuele gevallen.

Vorige week kwam naar buiten dat Taghi in juli was verplaatst naar een minder streng regime binnen de EBI. In die situatie kon hij via glas contact hebben met de eveneens tot levenslang veroordeelden R. en Holleeder, waarbij ze elkaar konden zien en horen. Naar aanleiding hiervan vroegen diverse politieke partijen staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) om uitleg. Coenradie moest erkennen dat er door een fout “twintig seconden” contact was geweest, zonder te specificeren tussen wie, maar volgens geruchten ging het om Taghi en R.

Van der Horst meldt dat Taghi dinsdagochtend snel is overgeplaatst naar een afdeling die eigenlijk voor verbouwing was gesloten. Volgens de advocaat voldoet deze afdeling niet aan de internationale detentiestandaarden waar Nederland zich aan moet houden.