Geïnspireerd door het EK Atletiek? 5 tips om aan de slag te gaan

Geplaatst op 1 juni 2024, om 10:12 uur

Het EK atletiek is net afgelopen, en met een paar prachtige gouden medailles van Nederland is het logisch als je voeten jeuken om ook de hardloop schoenen aan te trekken. Sporten is goed voor je, maar met deze tips doe je het nog beter. We zetten 5 tips op een rij.

 

#1 Stel realistische doelen

Als je vandaag voor het eerst sinds tijden weer een rondje gaat hardlopen, is het niet realistisch om vanzelf te verwachten dat je dan in één keer 10 kilometer kan lopen. Stel jezelf dan ook haalbare doelen en werk dan geleidelijk aan je weg omhoog. Een mooie eerste stap is bijvoorbeeld drie keer in de week 20 minuten hardlopen. Zo begin je laagdrempelig, is de kans groter dat je het volhoudt en er ook meer plezier in hebt.

#2: Een goede warming-up en cooling-down is de helft van het werk

Neem de tijd om van tevoren je spieren goed op te warmen met een uitgebreide voorbereiding. Denk hierbij aan uitgebreid rekken en strekken. Ook is lichte cardio een goede oplossing. Vergeet het ook niet aan het einde van de rit te doen! De neiging om meteen onder de douche te springen is groot, maar door eerst weer even te rekken en te strekken bespaar je jezelf de ochtend daarna een hoop spierpijn.

 

#3: Gun jezelf een boost

Als je eenmaal een tijdje aan de slag bent en merkt dat je minder voortgang maakt dan eerst, is het de moeite waard om jezelf een letterlijke boost te gunnen. Op de site van DeusPower Shop bieden ze veel sportsupplementen aan, waardoor je op de lange termijn nog meer resultaat zult zien. Zowel ervaren sporters als starters zullen er iets vinden wat bij hen past.

 

#4: Blijf gevarieerd!

Wissel je trainingen af om het leuk en uitdagend te houden. Voeg intervaltraining, heuveltraining, en lange langzame duurlopen toe aan je schema. Zo is het iedere keer weer een beetje anders.

Vergeet ook niet om eens een andere route te lopen! De neiging is groot om iedere keer hetzelfde stuk te pakken, maar daag jezelf uit om eens in de zoveel tijd een nieuwe route uit te stippelen. Zo voorkom je verveling en blijf je de regelmatige trainingen leuk vinden.

 

#5: Luister naar je lichaam

Hardlopen is een van de meest intensieve manieren van sporten, dus luister goed naar je lichaam. Als je denkt: ‘ai, ik begin meer spierpijn te voelen dan aangenaam’, pak dan ook je rust en gun je lichaam de kans om weer op kracht te komen. In de tussentijd kan je andere spiergroepen trainen, als je per se niet stil wilt blijven zitten.

Met deze tips kan je op een gezonde en verantwoorde manier beginnen met hardlopen. Veel succes en vooral heel veel plezier!