Wie wordt Europees kampioen 2024?

Geplaatst op 26 april 2024, om 00:00 uur

Op 15 juni om 15 uur trapt gastland Duitsland het EK ‘24 in gang in de wedstrijd tegen Schotland. De start van een voetbalfeest, maar als we de odds van de bookmakers nakijken een theoretische overwinning voor Duitsland. De notering bedraagt namelijk 1.25, tegen 10 voor de Schotten.

Een eerste zege voor het gastland is altijd een leuke start voor de plaatselijke toeschouwers. En Duitsland heeft tijdens het toernooi ook wel een streepje voor om extra te scoren. Ze hebben de hele tijd de twaalfde man sterk achter zich staan. Toch is het de voorspelling dat “Die Nationalelf” pas op een vijfde plaats zullen eindigen.

Wie wordt als winnaar voorspeld?

Voetbalanalisten zullen als eerste beamen dat de uitslag bij voetbal erg onvoorspelbaar is. Toch is het hun expertise dat ons ook meer inzicht geeft. Maar bij iedere voorspelling en odds notering gaat het altijd over de mogelijke uitslag op papier. De uiteindelijke strijd wordt altijd op de grasmat uitgevochten.

En bij die theoretische voorspellingen zijn er duidelijk grotere kanshebbers en teams die heel weinig kans maken. Ronald Koeman maakt zich sterk dat Nederland kans maakt op de Europese titel. Althans, dat is zijn ambitie als ze begin juni naar Duitsland afreizen. Maar het is onze opinie dat er toch nog wat sleutelwerk is aan de samenstelling van Oranje, voor dat een mogelijkheid zou zijn.

Wanneer we de EK voorspellingen van grootste bookmaker van Nederland bekijken, staat Nederland op de 8ste plaats. Ze krijgen een notering van 17, terwijl favoriet Engeland met niet meer dan 4.25 genoteerd staat. Aan de andere kant kan een inzet op Nederland als overwinnaar je wel een aardige duit opleveren. Op voorwaarde dat de droom van Koeman waarheid wordt uiteraard.

De gedoodverfde top vijf

Als we verder door kijken merken we dat er niet veel verrassingen in de voorspelde top vijf staat. Zoals gezegd Engeland op 1. Gevolgd door uittredend wereldkampioen Frankrijk. Dat is gelijk ook de grootste hindernis die Nederland in zijn poule moet nemen. Winnen tegen Frankrijk verhoogt de kansen van onze jongens van Oranje aanzienlijk.

Verder zijn het Duitsland, Portugal en Spanje die de top vijf compleet maken. Op plaats zes staat België. Onze buren doen het de laatste tijd echter niet zo bijster goed. Het team heeft grote vernieuwingen ondergaan.

Er blijven niet zoveel spelers meer over van het Belgisch elftal dat lange tijd op nummer 1 van de FIFA-ranking stond. Maar de Rode Duivels hebben het echt wel getroffen in de eerste ronde. In tegenstelling tot Nederland hebben ze de zwakke broertjes van het toernooi geloot. Dat verhoogt natuurlijk hun kansen en mogelijkheden aanzienlijk.

Welke landen maken theoretisch helemaal geen kans?

Wanneer een toernooi georganiseerd wordt is dat pas leuk als er voldoende deelnemers zijn. Op die manier kunnen er meer wedstrijden gespeeld worden, en is het evenement veel aantrekkelijker voor de voetballiefhebbers. De eindronde van het EK ‘24 wordt beslecht tussen de nationale teams van 24 landen. Die hebben zich allemaal geplaatst na zwakkere tegenstanders uit te schakelen in de voorrondes.

Ook al zijn dit de 24 beste voetballanden van Europa in 2024, er zullen sterkere en zwakkere teams tussen zitten. De vijf ploegen aan de staart zijn landen waar een inzet voor eindwinnaar wellicht weggegooid geld is. De laatste wordt genoteerd met een kans die niet hoger is dan 501. Dit zijn de staartploegen:

 

  • Roemenië
  • Slovenië
  • Albanië
  • Georgië
  • Slowakije

 

Daar zitten twee teams tussen die in de poule van België staan, Slowakije en Roemenië. Dan begrijp je meteen waarom onze zuiderburen sowieso veel kans maken om door te gaan naar de achtste finale. Maar hou toch ook onze jongens van Oranje in de gaten, aangevoerd door een enthousiaste coach!