Hondenfokker en -handelaar Kevin T. aangehouden wegens overtreding houdverbod

Geplaatst op 18 april 2024, om 20:09 uur

EINDHOVEN – Hondenfokker en -handelaar Kevin T. die vorig jaar werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden door de politie nadat hij was gesignaleerd in de omgeving van Eindhoven. Hij zou een voorlopige maatregel, waarin onder andere een houdverbod is opgelegd, hebben overtreden. De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) heeft hem daar afgelopen weekend over gehoord, waarna hij is voorgeleid aan de rechter-commissaris en in voorlopige hechtenis is genomen. De verdachte zit (aanvankelijk) vast voor een periode van 14 dagen.

Kevin T. werd vorig jaar oktober veroordeeld tot een een celstraf van 18 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk wegens verwaarlozing van (voornamelijk) honden en het bedrijfsmatig houden en fokken van honden zonder geschikte omstandigheden of juiste papieren. Ook kreeg T. toen een houdverbod voor huis- en/of hobbydieren gedurende de proeftijd van tien jaar. Hij ging hiertegen in hoger beroep, waardoor deze voorlopige maatregel (die vooruitlopend naar de zitting werd opgelegd) van kracht is gebleven. Dit houdverbod zou T. overtreden hebben toen hij na een verhuizing zijn activiteiten in Heerlen voortzette. Later vertrok hij naar België, waar hij wederom op een onjuiste wijze honden zou hebben gehouden. Bij signalering in Nederland heeft de politie hem opgepakt.

Herhaaldelijk de fout in
De hondenfokker is de afgelopen jaren veelvuldig in contact gekomen met de LID en de politie, omdat hij onder andere in Deurne grote hoeveelheden dieren onder slechte omstandigheden (in paardenstallen en op een zolder) hield. Ook probeerde hij in verband met een naderende hercontrole door de LID zo’n 120 honden te verstoppen in ongeschikte, verlaten schuren in de directe omgeving van zijn erf. Dit werd opgemerkt in de omgeving, waarna alle dieren door de inspectiedienst zijn meegenomen. Eerder had Kevin T. achtereenvolgens fokkerijen in de gemeentes Veldhoven, Overbetuwe en Stein. Ook daar kwam hij regelmatig in aanraking met de politie en inspectiedienst, waarna hij verdween en elders weer opdook. Omdat verdachte veelvuldig honden onjuist verzorgt, is (middels een voorlopige maatregel) een houdverbod opgelegd. Ondanks dit houdverbond blijft hij honden op een dieronvriendelijke manier houden en fokken. De verdachte is aangehouden en op woensdag 17 april voorgeleid voor de rechter-commissaris. De verdachte zit vast voor een periode van 14 dagen. Daarna kan de officier van justitie ervoor kiezen om een vordering gevangenhouding voor de maximale duur van 90 dagen in te dienen bij de raadkamer van de rechtbank.

Het niet naleven van een rechterlijke voorlopige maatregel is sterk ondermijnend.