Wat is Bitcoin halving?

Geplaatst op 26 maart 2024, om 16:44 uur

Bitcoins zijn een van de meest populaire cryptomunten. Om inflatie te voorkomen, mogen er echter maximaal 21 miljoen Bitcoin munten in totaal in omloop zijn. Daarom wordt regelmatig Bitcoin halving toegepast. Wat dat precies is, leggen we je nu uit.

Wat houdt Bitcoin in?

Bitcoin is een soort digitale valuta, en is een van de inmiddels velen soorten cryptomunten die er in omloop zijn. Dit houdt in dat er geen fysieke munten in omloop zijn, maar dat de munt volledig digitaal wordt beheerd, gekocht en verkocht. Bitcoin is een vorm van digitaal geld dat in Nederland voor beleggen en investeren kan worden gebruikt, maar ook is de Bitcoin op steeds meer plaatsen geaccepteerd als betaalmiddel. Het handelen in Bitcoin kan via verschillende platforms. Hoewel het verhandelen in Bitcoins risico’s met zich meebrengt, is het over het algemeen een hele veilige manier om je geld op een alternatieve manier te stallen en te beleggen.

Bovendien is het beleggen in Bitcoins een slimme manier om inflatie tegen te gaan. Als je je geld op je spaarrekening laat staan, zul je hier rente over ontvangen, maar dit bedrag is heel beperkt, als gevolg van de enorme lage spaarrentes die tegenwoordig worden gegeven. Het inflatiepercentage is in ieder geval hoger dan de rente die je op een spaarrekening krijgt, waardoor je onder de streep alsnog geld moet inleveren. Bitcoins kunnen met een beetje geluk in waarde stijgen. Als je deze weer verkoopt, heb je dus uiteindelijk een hoger bedrag om te besteden dan wanneer je je geld op je spaarrekening houdt. Het nadeel is wel dat je met Bitcoins in één keer ook een grote waarde kunt verliezen, als het tij tegenzit.

Wat is Bitcoin halving?

Om te waarborgen dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn, is Bitcoin halving van groot belang. Bitcoin halving vindt gemiddeld elke vier jaar plaats. Bitcoin halving wordt ook weleens ‘the halvening of the Halving’ genoemd. Het aantal Bitcoins dat per block wordt gegenereerd, wordt dus verminderd.

‘Halving’ vindt niet plaats bij traditionele banken. Deze banken hebben zelf de controle om geld bij te drukken. Bij Bitcoins kan niemand geld bijdrukken, en is het een technisch gegeven dat er niet meer dan 21 miljoen Bitcoins op de markt kunnen komen.

De eerste Bitcoin halving vond in 2012 plaats. Waar er eerst 50 bitcoinminers per nieuw ontdekt block werden uitgedeeld, werden het er in 2012 in aantal 25 per block. In april 2024 vindt er een nieuwe halving plaats, waarbij de beloning van 6,25 BTC (= Bitcoin) zal dalen naar 3,125 BTC per block. Er zullen dan nog maar 450 nieuwe Bitcoins per dag in omloop worden gebracht. De halvering zal zich iedere 4 jaar zo voortzetten. Veel oudere Bitcoin mijnmachines worden verkocht, zo bericht Emerce. Dit heeft te maken met de hoge energiekosten voor de (inmiddels) verouderde apparatuur.

Waarom wordt de Bitcoin halvering toegepast?

De Bitcoin halvering wordt toegepast om inflatie te voorkomen. Als de Bitcoin halving niet plaatsvindt, zal het maximum Bitcoins van 21 miljoen snel overschreden worden en zouden zich dezelfde problemen ontwikkelen als met het gewone fiat geld.

Het resultaat na de eerste halvering in 2012 was als volgt: er kwamen minder Bitcoins op de markt, maar de vraag bleef stijgen. Dit zorgde ervoor dat de koers van de Bitcoin hoger werd. Dit gebeurde na ongeveer vijf maanden. Bij de eerste halving steeg de prijs van de Bitcoin van ongeveer 10 dollar naar zo’n 1.115 dollar, en bij de voorlopig laatste halvering in 2020 steeg de koers van zo’n 8.000 dollar naar rond de 65.000 dollar.

Zolang er nog nieuwe Bitcoins worden uitgebracht, bestaat er nog inflatie – al wordt deze wel steeds minder. Volgens berekeningen zullen de laatste nieuwe Bitcoins in het jaar 2140 worden uitgegeven. Hierna zal er nooit meer inflatie plaatsvinden.

Blijft de waarde van de Bitcoins altijd stijgen?

De waarde van Bitcoins is de afgelopen jaren enorm gestegen. De koers is echter niet altijd een stijgende lijn, maar fluctueert. Elke dag verschilt de Bitcoin-koers, waardoor beleggers hun munten op het juiste moment moeten verkopen. Eind 2024 is de koers van deze digitale munt naar verwachting flink gestegen en naar verwachting zal de stijging zich voortzetten in 2025 en verder. Ook voor 2030 zijn de verwachtingen nog positief. De verwachte stijgingen hebben alles te maken met het feit dat een grotere vraag dan aanbod zorgt voor een hogere koers. Zeker na de volgende halveringen zal dit het geval zijn.