Eigenaar champignonkwekerij cel in voor jaren lange uitbuiting zwakbegaafde man

Geplaatst op 18 augustus 2022, om 11:23 uur

REUSEL – Een 52-jarige man moet één jaar de cel in omdat hij een zwakbegaafde man heeft uitgebuit, vind de rechtbank in Den Bosch. Het slachtoffer werkte in de champignonkwekerij van de veroordeelde man in Reusel. Tien jaar lang is hij ernstig vernederd, zo oordeelde de rechter.

De 84-jarige vader van de eigenaar en de 51-jarige vrouw van de eigenaar stonden ook terecht. Hij krijgt een boete van 15.000 euro en een gevangenisstraf van een half jaar wanneer hij weer de fout ingaat. Zij is vrijgesproken. Haar aandeel was nauwelijks noemenswaardig.

Het slachtoffer werkt van 2009 tot 2019 voor de eigenaar daar hij niet goed werd behandeld. Hij werkte zes dagen per week, maar kreeg minder dan 20 uur uitbetaald. Hij begon meestal rond 04:30 uur en eindigde pas als de andere werknemers al naar huis waren. De man kreeg ook geen reiskostenvergoeding. Verder mocht hij niet of nauwelijks vrije dagen of vakantiedagen opnemen en op dagen dat hij ziek was, werd hij gedwongen om toch te gaan werken. Op zijn laatste werkdag werd de auto van het slachtoffer klemgezet, om te voorkomen dat hij het bedrijf verliet.

De rechter stelt dat ‘de persoonlijke vrijheid van het slachtoffer langdurig op ernstige wijze is ingeperkt’. Het veroorzaakte veel angst en stress bij hem. De eigenaar en zijn vader word door de rechter verweten misbruik te hebben gemaakt van zijn kwetsbare situatie.  De champignonkwekerij in Reusel, waar het slachtoffer werkte, kreeg een boete van 150.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk. Dit is meer dan de officier van justitie had geëist. Een lager geldbedrag heeft naar het oordeel van de rechtbank te weinig effect op het bedrijf.