Monumentale wereldboom afgebrand

Geplaatst op 29 juli 2022, om 10:02 uur

EINDHOVEN – In de nacht van donderdag op vrijdag is er aan de Bandalaan een monumentale wereldboom van meer dan 200 jaar oud en een flink stuk van een plantsoen afgebrand.

Iets voor 2:30 uur kwam de melding binnen van brand in een bosschage. Toen de brandweer arriveerde werd er direct met spoed versterking gevraagd van een extra blusvoertuig. Een groot deel van de bosschage in de tuin van het Wasven stond in brand, en het vuur kroop in de toppen van de meer dan 200 jaar oude wereldboom de Gevlekte Zuiderling.

Het Wasven is een groendomeinen met ecologisch en duurzaam beheer, een boerderij, een restaurant, moestuin etc.

Het vuur sloeg snel om zich heen en was in het begin lastig te bereiken voor de brandweer. Een stuk van ongeveer 30×30 meter van de tuin stond in brand, met in het midden de monumentale wereldboom de gevlekte zuiderling. De nu zwartgeblakerde boom is omringd door een grote houten vlonder, deze is ook volledig afgebrand.

Hoe de brand midden in de nacht kon ontstaan is niet bekend. De hulpdiensten houden ernstig rekening met brandstichting.