Eén dode en tientallen doodzieke katten in huis van 72-jarige vrouw

Geplaatst op 30 juni 2022 14:33 uur | Laatst bijgewerkt op 30 juni 2022 14:37

In een huis in Roosendaal zijn zo’n 35 katten en kittens gevonden, waarvan het merendeel doodziek was. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) deed de vondst dinsdag in de “ernstig vervuilde, naar ammoniak stinkende” woning van een 72-jarige vrouw.

In een kast in de kelder lag een dode kat en ruim twintig dieren waren slecht verzorgd en ernstig ziek. “Twee kittens waren zelfs nog maar ternauwernood in leven”, zegt de dienst. Alle zieke dieren zijn naar een opvanglocatie gebracht, waar ze op kosten van de eigenaar worden verzorgd.

Hoge drempel
De vrouw kan de dieren terugkrijgen als ze daar om vraagt, maar daar moet ze wel wat voor doen. “De drempel om de dieren terug te krijgen, ligt hoog”, zegt de LID. Er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan: de dieren moeten eerst weer helemaal gezond zijn en het huis helemaal schoon.

Ook mogen de dieren alleen terug als de eigenaar alle kosten heeft betaald. Volgens de inspectiedienst gaat het in dit geval om een aanzienlijk bedrag dat kan oplopen tot duizenden euro’s.

Niesziekte
Er is ook een aantal dieren bij de vrouw thuis achtergebleven. Die waren goed verzorgd en gezond. De vrouw moet haar huis zo snel mogelijk laten schoonmaken en binnen een aantal weken volgt er opnieuw een controle.

De meeste meegenomen dieren hebben niesziekte. Volgens de inspectiedienst is dat voor verzwakte dieren een serieuze aandoening, die niet alleen kan leiden tot verkoudheid en ontstoken ogen, maar ook tot longontsteking, slechte eetlust en uitdroging. De ziekte kan uiteindelijk de dood tot gevolg hebben.

Reacties